"Zij die de wetten van het universum niet gehoorzamen, zullen calamiteiten en beproevingen oproepen, terwijl zij die de wetten van het universum volgen, gevrijwaard zullen blijven van gevaarlijke ziekten." (klassiek handboek voor interne geneeskunde van de Gele Keizer).


Qi Gong is al meer dan 5.000 jaar oud en maakt deel uit van de Traditionele Chinese Medicijnleer (TCM). Deze leer heeft haar oorsprong in veelomvattende theoretische structuren, waaronder Ying & Yang, de Vijf Elementen (Wu Xing), het energiesysteem van het menselijk lichaam met haar meridianen, energiepoorten en Dantian. Omdat er vaak lichte trek- en strekbewegingen worden gebruikt om Qi te reguleren en mobiliseren, spreekt men ook wel van Chinese Yoga. Qi Gong is echter veelomvattender. Met langzame, zachte bewegingen en het verenigen van onze aandacht met de bewegingen, komt de geest in een diepe, kalme en ontspannen staat. Om die reden wordt Qi Gong ook wel 'meditatie in beweging' genoemd.

Qi (Chi) is de onzichtbare levenskracht van het heelal. Het vormt de essentie van ons bestaan. De oude Chinese filosoof Guan Tse schreef: "We dienen over energie te beschikken alvorens we in dit leven iets kunnen presteren."

Het Chinese karakter voor Qi, dat in het huidige China regelmatig door functionarissen wordt gebruikt en dat we vaak tegenkomen in boeken die in het westen worden verkocht, staat voor "adem" of "lucht". Dit verklaart de wijdverbreide misvatting dat Qi Gong (Chi Kung) eenvoudigweg een reeks ademhalingsoefeningen is. En het Chinese karakter leidt tot een nog ongelukkiger misverstand: het wekt de indruk dat Qi iets is dat buiten ons staat.

Het oorspronkelijke karakter, dat de oude geleerden en Qi Gong-meesters gebruikten, brengt de ware aard en daardoor de diepere betekenis van Qi over. Dit karakter bestaat uit twee elementen. Het bovenste element is als een vat of pot met een handvat. Onder dat vat staan vier halen. Die zijn naar boven gericht en stellen het vuur voor.

De twee tekens samen vormen het beeld van een vat dat boven een vuur hangt, zoals een ijzeren pot boven een open vuur waarin water aan de kook wordt gebracht.

Als het water wordt verhit, komt het geleidelijk in een actievere staat. Het blijft water, maar we zien er beweging in. Langzaam begint er tijdens de verhitting een ijle damp aan de vloeistof te ontstijgen. En uiteindelijk komt uit de diepte een zeer krachtige energie vrij in de vorm van belletjes die door de vloeistof omhoog borrelen en in de atmosfeer uiteen barsten.

Het oorspronkelijke karakter van Qi Gong is een metafoor voor de krachtige transformatie van je eigen innerlijke energie als gevolg van de Qi Gong-oefeningen.
 

Qi betekent dus levensenergie en Gong betekent oefening, werken of arbeid. Qi Gong (uitspraak: Tsjie Koon) betekent het werken met energie,  ofwel het werken aan de energiehuishouding om de gezondheid en welzijn van lichaam en geest te verbeteren. Bij Qi Gong gaat het om het cultiveren en beheren van de energie (levenskracht), en het kan daarom ook wel als energiemanagement worden omschreven.

De basis van onze gezondheid is de energiehuishouding van het menselijk lichaam. Ons immuunsysteem werkt het best als onze energie op zijn hoogtepunt is. Als ons energieniveau afneemt, worden we kwetsbaar.

Alle genezing is gebaseerd op energie. Deze energie kan op veel manieren tot ons komen, maar uiteindelijk zorgen onze eigen energiereserves voor de innerlijke kracht die ons gezond houdt en in staat stelt om ziekten te overwinnen.

Energie is de basis van ons leven. Zonder energie sterven we. Alle cellen in ons lichaam zijn voor hun (voort)bestaan afhankelijk van energie. Door de energie blijven ze voortdurend aan het werk en vermenigvuldigen en vernieuwen ze zich.

 

Als we leren hoe we onze energie op een hoger plan kunnen brengen, kunnen we die gebruiken om onszelf en anderen te helpen bij pijnen ziekte. Dat wordt geleerd door de Qi Gong oefeningen. 

Qi Gong is ook bekend onder oude benamingen als Daoyin, Tu Na, Nei Gong en Xing Qi of circulerende Qi. Daoyin is het leiden van energie met de geest en door beweging, waarbij de nadruk vooral op stretching ligt. Tu Na betekent het oude uitspugen/uitspreken (uitademen) en het nieuwe ontvangen (inademen), waarbij de nadruk ligt op ademhalingstechnieken (Tiao Xi). Nei Gong is een Daoistische term die ' intern werk' betekent., en is meer een systeem of intern proces om lichaam, Qi en geest te cultiveren, dat onder meer verschillende technieken kent voor het maken van een intern elixer (Nei Dan).  


Iedereen, jong en oud, geoefend en ongeoefend, kan met behulp van Qi Gong:

- energie en uithoudingsvermogen verbeteren;
- fysieke kracht opbouwen;
- spanning leren loslaten;
- chronische hoofd- en rugpijn voorkomen;
- simpele verstuikingen en kneuzingen helen;
- de lichaamshouding verbeteren.

De Qi Gong- oefeningen die wij doen, worden de 'Vliegende Kraanvogel'  genoemd. Deze vorm bestaat uit drie delen.