Stichter van Arnis Koredas Obra Mano was grootmeester Andres Gombam (1925-1998). Het woord Arnis stamt af van het Spaanse 'Arnes', wat betekent defensief harnas. In Tagalo betekent het woord Koredas 'mengen' of 'mengeling'. 'Obra' wil zeggen werk en 'Mano' betekent hand.

Andres Gomban kwam van het eiland Cebu, op de Filipijnen. Lange tijd werd Arnis Koredas Obra Mano discreet in kleine, besloten kring onderwezen om de gevechtskunst in zijn oorspronkelijke staat te behouden. Ondanks zijn discretie blijft Andres Gombam in de ogen van de andere eskrimadores een boegbeeld van de Filipijnse gevechtskunsten. Hij genoot onderwijs van meerdere generaties grootmeesters, waaronder die van de beroemde familie Lapulapu, die niet minder dan 37 verschillende systemen had. De huidige vertegenwoordiger van Arnis Koredas Obra Mano is grootmeester Oliver Bersabal.

W.M.A.A.-R.O.C. president Toni Finken-Schaffrath is de officieel vertegenwoordiger in Duitsland van Oliver Bersabals Arnis Koredas Academy.

In tegenstelling tot de beoefenaars van Kali-Arnis Escrima, die een bamboestok tot 70 cm. hanteren, gebruikt men bij Arnis Koredas Obra Mano stokken met een lengte van circa 53 cm. De technieken zijn voornamelijk gebaseerd op controle van de ruimte tussen beide vechters. 

In tegenstelling tot andere stijlen zijn de conceptuele prioriteiten van Arnis Koredas Obra Mano als resultaat van een wederzijdse beïnvloeding duidelijk: het is toegewijd aan en gericht op effectiviteit in het gevecht.

 

Arnis Koredas Obra Mano biedt een veelomvattend systeem, waarbij technieken met één of twee stokken, één of 2 messen en/of met blote handen worden beoefend. 

 

Onze school biedt stapsgewijs effectieve zelfverdedigings- en aanvalsoplossingen die deel uitmaken van deze rijke Filipino gevechtstraditie.